Ons huis wordt steeds vrolijker
http://preview.annevandenheuvel.nl/images/photos/518x261/Kiphu_AnnevandenHeuvel_Jos-Joke38.jpg
DE KHIPU ALS INSPIRATIE BRON
Anne creëerde in de prachtige woning van Joke en Jos een derde kunstwerk. Eerder werden een Acoustic Couture werk en een Divine Acoustics werk voor deze mooie locatie ontworpen.

In de zomer kreeg Anne bericht van Jos en Joke dat ze juist terug waren uit Peru en interesse hadden in een nieuw kunstwerk voor de schouw. Anne was juist op een wereldmuziek festival. De inspiratiebron voor een nieuw werk werd de Khipu. Een waanzinnig werk om te realiseren, er ging soms wel meer dan 4 a 5 volle dagen werk in het creëren van 1 streng. Uiteindelijk werden 15 kleurrake strengen gerealiseerd.

Quipu's / Khipu waren bij de Inca's een soort koorden die gebruikt werden om allerlei informatie weer te geven. Dit deden ze door middel van knopen.

Eeuwenlang waren de quipu's een mysterie. Tot in de jaren 1970 ging men ervan uit dat quipu's een soort van telramen waren waarmee men de boekhouding en administratie van het Inca-rijk deed. Vervolgens kwamen er echter bewijzen dat quipu's ook veel complexere informatie bevatten en in feite een soort van schrift zijn.

In tegenstelling tot de meeste ons bekende schrifturen gaat het hier om een semasiografisch schrift, gegevens dus die gesproken tekst weergeven. De quipu is immers verhalend zonder rechtstreeks spraak uit te drukken in haar gegevens.

Al worden er af en toe nog ontdekkingen gedaan over de ontcijfering van de betekenissen van al die codes, toch blijft het tot op heden zoeken naar een correcte ontcijfering. Dit is grotendeels te wijten aan het ontbreken van een document zoals de steen van Rosetta die was voor de ontcijfering van het Egyptische hiërogliefenschrift.